Hva er akupunktur


Akupunktur er en terapiform hvor vi bruker enten nåler som stikkes inn i kroppen, og/eller brenning av en tørket urt på/over kroppsområder (moksa/moksibusjon), for å behandle sykdommer, lidelser og plager, eller til å styrke helsen. Akupunktur er den mest kjente delen av tradisjonell kinesisk medisin (TKM) i vesten.
Det kinesiske ordet for akupunktur er zhenjiu hvor zhen betyr nåling og jiu betyr brenning dvs. moksa/moksibusjon. Akupunktur betyr derfor påvirkning av spesifikke punkter på kroppen med enten nåler eller moksa. Moksibusjon er en teknikk hvor man benytter tørket artemisia vulgaris som påtennes og varmer punkter eller områder på kroppen enten direkte eller indirekte.

Historie


Akupunktur som et behandlingssystem kan ifølge dokumenterte kilder dateres til ca. det 3. el. 2. årh. f.kr.

Akupunktur er ikke en del av folkemedisinen i Kina, men har vært autorisert skolemedisin i nærmere 2000 år og har gjennom disse årene utviklet seg meget.

De siste 30 årene har akupunktur som fag og yrke spredt seg i stort tempo i vestlige land og er i ferd med og bli anerkjent i flere vestlige land som USA og Australia.

Forskning


Det er foretatt en stor mengde grunnforskning og klinisk forskning på akupunktur.

En del virkningsmekanismer som den smertedempende effekten til akupunktur er godt dokumentert.

Den kliniske forskningen har påvist effekt ved en rekke tilstander, som f.eks. ved gjentatte urinveisinfeksjoner.

Hva kan behandles med akupunktur


Mange søker akupunkturbehandling for smerter, som hodepine og migrene, stiv og vond nakke, ryggsmerter (lumbago), albuesmerter (tennisalbue).

Opinion 2006 (ekstern lenke)

Se også: www.akupunktur.no (ekstern lenke)

Organisasjoner


De fleste utdannede akupunktørene i Norge er medlemmer av Akupunkturforeningen som har sine røtter tilbake til 1978 da Norsk Forening for Klassisk Akupunktur (NFKA) ble etablert.

Internasjonalt finnes det en verdensomspennende føderasjon av akupunkturforeninger som heter World Federation of  Acupuncture and Moxibustion Societies (WFAS). WFAS har sitt sekretariat i Beijing og har en offisiell relasjon til Verdens Helseorganisasjon (WHO). Verdensforeningen er hovedsamarbeidsorganisasjon med ISO TC 249 som er ISO komiteen som arbeider med å standardisere akupunktur og Tradisjonell Kinesisk Medisin.